Wij vragen ons vaak af wat mensen er lang van weerhoudt om een beroep te doen op schuldhulpverlening en vragen dat dan ook aan ondernemers die wel onze hulp inschakelen. Een veelgehoord argument is dat men hoort dat je dan weekgeld krijgt en dat dat slechts € 50,- per week is.
Echt waar?
Dit willen wij graag verhelderen door uit te leggen waarom dit niet juist is en dat dit mensen ten onrechte weerhoudt hulp in te schakelen. Hoe eerder men komt, des te beter de mogelijkheden voor een oplossing.
Verschillende diensten
Schuldhulpverlening, daar wordt vaak ook budgetbeheer onder begrepen. Echter dat zijn 2 verschillende activiteiten die worden uitgevoerd door een gemeente, een Kredietbank, een beschermingsbewindvoerder of een bedrijf als het onze. Een schuldenregeling hoeft niet perse samen te gaan met budgetbeheer. Indien iemand zelfstandig zijn vaste lasten kan betalen, is budgetbeheer niet perse nodig.
Wij hebben er voor gekozen ons alleen te richten op de schuldhulpverlening: wij treffen een schuldenregeling voor de ondernemer, de ondernemer lost vervolgens gedurende 3 jaar af of betaald het krediet van de gemeente in maandelijkse termijnen terug. De ondernemer beheert zelfstandig zijn inkomen. Indien nodig kunnen we coaching inzetten om iemand te helpen structuur aan te brengen in de betalingen en te bepalen hoeveel er gereserveerd moet worden voor onvoorziene kosten. Als ondernemer moet je wendbaar zijn en vooruit kijken tenslotte.
Financiële coaching
Wij zijn er van overtuigd dat je daarmee geholpen wordt; het vergroot je zelfstandigheid. Bij budgetbeheer raak je weg van je betrokkenheid bij de inkomsten en uitgaven, je verliest het gevoel er bij en daarmee het overzicht. Dit is ook wat een ondernemer mij onlangs vertelde: hij had budgetbeheer gehad gedurende enkele jaren. Dit had hem geen oplossing voor zijn schulden gebracht en toen het budgetbeheer werd beëindigd, wist hij niet hoe hij zijn financiën zelfstandig moest beheren. De financiële coaching die wij hebben ingezet heeft hem inzicht gegeven in hoeveel hij privé kon besteden en hoeveel omzet hij moest genereren om aan alle verplichtingen te voldoen. De verschillende spaardoelen gaven hem het gevoel goed voorbereid te zijn op onverwachte situaties.
Overigens is het zo dat er wel degelijk een groep mensen is voor wie budgetbeheer noodzakelijk is en het inzetten van dit middel is dan ook goed. Een rekensom van inkomsten minus uitgaven en reserveringen leert ons dat er soms inderdaad € 50,- per week te besteden is voor boodschappen.